Tükör, reflex

- Most miért kell állandóan belém kötni? - Hát nem érted? Ha látványosan balra húzol, akkor én jobbra foglak rugdosni, ha meg jobbra fordulsz, én balra rángatlak. Ez van.

Címkék

Rovatok

Kép gyorsan

2007.09.16. 11:56 tüske

Hol szülni, hol nem

Attól tartok, megint föllángolnak a viták az otthonszülés körül, ahogy ilyenkor szoktak. Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben - mellesleg nem is igazán "otthon", hiszen egy XII. kerületi szülőotthonról van szó, az édesanya nyíregyházi.

A szülést Geréb Ágnes vezette, mint már annyiszor. Le is írta azóta pár sorban, mit történt. A vállánál elakadt a gyerek, mentőt hívtak, a kórházban kihúzták valahogy, de az újraélesztés nem sikerült.
Kíváncsi vagyok, fölbukkan-e valami új érv a vitákban. Az, hogy egy ilyen eset nagyobb nyilvánosságot kap, mint egy kórházi csecsemőhalál, az természetes. Nálunk még mindig nem elfogadott az otthonszülés, gyanakvóak vagyunk, ami szintén természetes. Az is, hogy egy ennyire fontos dologban megpróbáljuk meggyőzni a vitapartnert az igazunkról. Az otthonszülés pártolói ezt fogadják el nehezen: miért akarnak a "többiek" beleszólni, miért akarjék meggyőzni őket, hogy ez veszélyes. Hát azért, mert meg vannak/vagyunk győződve arról, hogy az ilyen balesetek elkerülhetőek lennének. Nem 100%-ban, de sokszor igen.

Ez persze hitkérdés, a "mi lett volna ha" gondolatmenet nem fair az anyával szemben, és a bábával szemben sem. Mindössze azt gondolom, hogy a gyerek születése nem csak és kizárólag az anya dolga. Igenis ki kell használni azt, hogy a kórházban hamarabb kap segítséget, ha baj van. Azt az energiát, amit az otthonszülést pártolók a "többiek" elleni küzdelembe fektetnek, jobb lenne a kórházak, szülészetek és szülészek emberibbé tételébe fektetni. Értem (sejtem?), hogy miér választja sok anya ezt a módját a gyermek világra hozásának, de nem biztos, hogy vállalni kell ezt a kockázatot.

2 komment

Címkék: magyar szülés gyermek zavar


A bejegyzés trackback címe:

https://ketertelmu.blog.hu/api/trackback/id/tr99166750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kriszti 2007.09.16. 13:13:52

sajnos nem vagyunk más országok szintjén,ezért kár hasonlítgatni!szűljünk csak korházban,bár ez sem mindig biztonságos!a pénz beszél még mindig és még nagyon sokáig így lesz!

tüske · http://ketertelmu.blog.hu 2007.09.16. 19:36:48

Ezt a "pénz beszél"-t nem egészen értem, hogy jön ide...
Az igaz, hogy "nyugaton" (amit ugye "brit tudósok kimutattak" :-) ) elég sok már a szülőotthon, de gondolom ott a fölszereltségük jobb valamivel, mint az ittenieké.
süti beállítások módosítása